Overtænkning 

Slip tanketyranni og få frihed og ro til dig og dine relationer!

For nogen opfattes overtænkning blot som et andet udtryk for tankemylder. Jeg definerer forskellen således. Tankemylder knytter sig til alle former for bekymringer, og kan opleves som tankekaos. Overtænkning knytter sig primært til det relationelle og er en overbearbejdning af de ting man oplever sammen med andre.  Overtænkere er på dupperne og forsøger konstant at afkode, analysere, tankelæse og fortolke på det de oplever andre gør og siger, samtidigt som de tænker over hvordan de mon virker på andre.

Oplever du at overtænkning går udover dine relationer og din livsglæde. Ønsker du frihed, ro og overskud til at være nærværende tilstede?

Book en gratis forsamtale på 20 min.

Fik jeg  nu forklaret mig ordentligt, glemte jeg ikke at sige.. delte jeg for meget.. hvad tænker de om mig nu, var det forkert af mig at reagere  på den måde da... Hvad mente han egentlig med det, rynkede han ikke panden - lagde han eller jeg trykket forkert - virkede han ikke lidt for ligeglad - hvad skal jeg ligge i at hun kom for sent eller tager afsted alene igen osv osv. 

Måske kan du genkende noget af dette:

 • Du trækker dig fra nære relationer og føler dig ofte distanceret i forhold til andre
 • Du er god til at klare dig selv og føler dig ofte stærkest og tryg alene
 • Du kan have følelsen af ikke at passe ind
 • Du kan fremstå og være meget dygtig og kompetent, og være svær at hjælpe
 • Du har svært ved at udtrykke og mærke egne behov
 • Du er meget opmærksom på hvad andre har behov for
 • Du er detalje-orienteret og udtrykker dig omhyggeligt
 • Du er skrøbelig overfor kritik og bange for ikke at blive forstået
 • Du kan have en følelse eller reel frygt for blive afsløret, som en der ikke er god nok
 • Du kan være meget observerende i sociale sammenhænge, hvilket går udover dit nærvær og deltagelse. Du kan kan opleve dette som et slags dobbeltsyn, du er både med og ser dig selv og gruppen udefra samtidigt.

Hvordan ville det være hvis:

 • Du ikke længere behøvede at være opmærksom på hvad andre tænker om dig
 • Du fandt knappen til at slukke for dine tanker og bare være tilstede
 • Du kunne ændre dit fokus så det bekræftede det modsatte - At du er god nok og værd at elske
 • Du turde give dig hen til dine relationer og slippe kontrollen
 • Du kunne tage dit indre sårede barn kærligt under din vinge, og nære det med præcis det du har brug for
 • Du kunne give slip på fortiden og læne dig trygt og forventningsfuldt ind i fremtiden

Jeg tager gerne rejsen sammen med dig :-)

Er du klar til første skridt så tag kontakt, så finder vi en tid for din første session eller en gratis forsamtale.


Overtænkning - Hvad bunder det i?

Overtænkning hører ofte tæt sammen med et skrøbeligt eller lavt selvværd. Det er svært at tro på at andre vil én det godt, er til at stole på og har gode intentioner. Mange er meget udfordret i relationer, særligt de tætte som fx et parforhold eller en bedste ven. Der kan let ske en overfortolkning af det den anden byder ind med. Bevidst eller ubevidst vil overtænkere ofte teste partneren eller vennen. Ved at forudsige eller fremprovokere tegn på afvisning og svigt, kommer de foran situationen og kan tage forholdsregler og passe på sig selv. Dybest set tror de ikke på relationen, altså at de er elsket og ønsket præcis som de er. Det er dog så smertefuldt at komme i kontakt med, at fokus i stedet rettes mod partneren. I tankerne søges der hele tiden efter bekræftelse på at partneren ikke er til at regne med, og derved bevises det samtidigt at man selv er uværdig til at modtage kærlighed. Afsættet i mistillid kan let få følge af følelser som frustration, vrede, misundelse og jalousi. Ubevidst drages sindet mod tegn på farer og svigt frem for tegn på samhørighed og kærlighed. Resultatet kan blive at den overtænkende må anstrenge sig endnu mere eller trække sig fra relationen.

Mange med tendens til overtænkning vil i opvæksten have oplevet svigt, ofte fra forældre som egentlig skulle have passet på dem, mødt dem og reguleret dem i deres behov og følelser. For det lille barn er det helt ubærligt at den primære omsorgsperson, altså forælderen, ikke er kærlig eller til at stole på. Det er selve overlevelsen som er på spil her. Derfor tager barnet forkertheden på sig. Det betyder samtidigt at forkertheden er inde for eget kontrolrum og til at arbejde med. Hvis bare jeg ikke forstyrrer mine forældre, spiser pænt, er dygtig i skolen osv. Der udvikles en masse tilpasnings-strategier i forhold til at klare sig, og samtidigt holdes der tæt øje med forældrenes humør og reaktioner. Mange vil kunne genkende sig selv, som det vi kalder ”antennebørn” Forkertheden kan sætte sig så dybt, at den vil følge barnet videre i livet. Det at have tillid til at jeg er værd at elske, blot ved at være mig, kan være meget svært at stole på, selv som voksen. Det er ikke alle overtænkere som har haft en svær barndom, nogen har blot et meget følsomt eller sensitivt sind, oplevelser som mobning eller et svært parforhold kan også være udslagsgivende, og nogen gange hænger det sammen.